Indonesië
Blijf op de hoogte en volg Koen en Esther
01 Augustus 2012 | Indonesië, Legian
Van Palopo zijn we naar Tana Toraja gegaan, in deze plaats draait alles om de doden en de begrafenis hiervan. Als er iemand in Tana Toraja is gestorven dan wordt het lichaam gebalsemd en in huis gestald, waar mensen met de overledenen kunnen praten en koffie kunnen drinken. Het lichaam blijft in het huis tot er genoeg geld is om de begrafenis te betalen. De begrafenis bestaat uit een Karbau, een groot rund, die wordt geslacht tijdens een feest waar alle bekenden en familieleden bij aanwezig zijn, waarna het lichaam wordt gedragen naar een uitgehakt graf in een rots, berg of grot. Wonderlijk om de graven van jaren geleden te mogen aanschouwen. De hangende graven waren grotendeels uit elkaar gevallen dus overal lagen schedels en beenderen van de overledenen. In Makassar hebben we genoten van de kikkerbilletjes en zonsondergang bij Kios Semarang, waar Esther een fijn weerzien had met haar allereerste hurktoilet. Ook zijn we naar Fort Rotterdam geweest, waar wij voor de lokale mensen een grotere attractie waren dan de tentoongestelde stukken. Heel grappig en na 20 keer heel vervelend om door willekeurige mensen te worden aangesproken met de vraag of ze met jou op de foto mogen. Joke en Aart heel erg bedankt dat jullie met ons mee wouden naar Sulawesi, en dat jullie ons hebben meegenomen naar al deze plekken. Het was voor ons echt heel erg lekker om even een midweekje op sleeptouw te worden genomen en geen zorgen te hebben qua planning en geld!
Na Sulawesi zijn we richting de Gili eilanden gegaan, 5 dagen witte stranden en blauwe zee. Na 1 dag hadden wij ook al een ritme te pakken. Onze dagen bestonden uit uitslapen, naar het strand om te snorkelen, te lezen, zwemmen en beachballen, eten, verder strandvertier om daarna te douchen, te eten en canasta te spelen. Zeer fijne dagen, na de hectische tijd met Joke en Aart zijn wij weer helemaal tot rust gekomen :D. Na Gili zijn we vertrokken naar Komodo, dit hebben we gedaan door 31 uur non stop te reizen per boot en bus. Maar de vraag is: is de reis het waard om een veredelde tjitjak te mogen aanschouwen. Dit kunnen we antwoorden met een luid ja, het oog in oog staan met een 3 meter grote giftige draak is het meer dan waard. De terugreis over land naar Bali duurt 45 uur, en na de reis van 31 uur hadden wij hier niet zo heel veel zin in, wij hebben er dus voor gekozen om in 1,5 uur terug te vliegen. Haha, fijn om zo nu en dan de rijke toerist uit te hangen en niet de eeuwige backpacker! De laatste paar dagen in Indonesië hebben we in Tirta Ganga - Bali doorgebracht, waar Joke ons wederom heeft opgezocht. Tijdens deze dagen hebben we door rijstvelden gebanjerd, sommige van ons hebben de rijstvelden van iets te dichtbij gezien... Joke. :) Ook hebben we gezien waar de vroegere koning zijn billetjes heeft gewassen en zijn we naar de zwarte stranden van Tulamben gegaan waar Koen heeft gesnorkeld naar het wrak van de USS Liberty voor de kust van Bali. Een mooi gezicht, een ijzeren constructie teruggenomen door de natuur, maar door het slechte zicht wel een enge ervaring :D. De laatste paar dagen Indonesië waren mede doordat Joke er was een leuke gezellige tijd. Al met al was één maand Indonesië super leuk, nu eerst anderhalf maand Thailand en Maleisië om daarna weer Indonesië aan te doen. We kijken er nu al naar uit.
Fotos staan op: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151948806275089.881274.648330088&type=3&l=525f8aefc3
01 Augustus 2012 - 17:53
Helga:
Hey Essie en Koen :D
Ik heb net de foto's bekeken en goh! wat hebben jullie al weer veel gezien en meegemaakt.
Het idee van de tv zonder meubels heeft mij ook verbaasd toen we in Indonesie waren...
dus ik kan me Koen's reaktie heel goed voorstellen.
Heel veel plezier op het vervolg van jullie reis en ik wacht jullie volgende verhaal weer af.
Liefs en dikke knuf van ons -
01 Augustus 2012 - 19:52
Suus:
Can't wait to talk to ya! Heard the update from mum n dad, but curious to hear ur version! Btw keep sept 2013 free and do some savings ;) xoxo from Medellin Colombia -
02 Augustus 2012 - 02:52
Joke En Aart:
Lieve kinders, het was hartstikke leuk om met jullie een deel van je wereld reis mee te maken, en te zien hoe jullie het rooien. Jullie zijn prima in staat met heel beperkte middelen een maximaal resultaat te halen, en daar genieten jullie beiden ook intens van. Al waren jullie wel toe aan een andere fase van je reis, begrepen we. Afrika was allemaal de meest prachtige natuur, en in Asia is dat al duidelijk veel meer aangepast aan de veel dichter op elkaar gepakte bevolking. De extra cultuur (tempels en dergelijke) die dat oplevert is minder gevarieerd dan de natuur. En dan moet je eigenlijk iets meer van de mensen van het land weten om er meer van te kunnen genieten, en dat kon in Indonesia! Veel plezier op het volgende traject, en we zien elkaar weer op Java over 1.5 maand! Heel veel liefs!